16.10.2017
3201

“Найголовніше - шукати себе і спілкування зі своїми товаришами”. Андрій Солдатов, HR-менеджер проекту “Воїну - гідна праця”


Рубрика «Війна змінила нас». ГО «Життя після АТО»

 

Для більшості з нас є життя ДО і ПІСЛЯ… ДО того, як війна увійшла у наш дім, і ПІСЛЯ. За цей час і суспільство визначилося, на якому хто боці, якого духу і приналежності.

 

Надзвичайно приємно, що є багато тих, хто любить Україну, виборює її майбутнє і на передовій, і на своєму робочому місці. Особлива подяка тим, хто допомагає ветеранам і їхнім сім’ям у всіх планах.

 

Ми розпочинаємо цикл бесід на тему: «Війна змінила нас». Це ті зміни, які в інакших умовах не відбулися б. Це переплавка свідомості, цінностей і бачення світу.

 

Отож, наша перша розмова з надзвичайною звичайною людиною, ветераном АТО.

 

*************************

 

«Найважливіше – шукати себе і спілкування з товаришами».

Діалог з ветераном АТО, консультантом по роботі з персоналом  проекту «Воїну – гідна праця», Андрієм Солдатовим

 

Бесіду веде Катерина Горішня, психолог-консультант  проекту «Воїну – гідна праця»

 

Катерина Горішня: Андрію, доброго дня! Скажіть кілька слів про себе. Я знаю, що Ви працювали консультантом по роботі з персоналом  багато років в комерційному секторі, а після цього Ви пішли захищати Батьківщину.

Розкажіть, будь ласка, про життя ДО АТО, про Вашу професійну діяльність.

 

Андрій Солдатов: До АТО тривалий час я працював в комерційному секторі, тобто я був рекрутером, HR-менеджером в рекрутингових компаніях на протязі 10-ти років. Тривалий час займався працевлаштуванням громадян України закордон. Тобто це була діяльність так чи інакше пов’язана з персоналом.

 

Катерина Горішня: Стільки років в одній професійній темі, – це, мабуть, Ваше вподобання?

 

Андрій Солдатов:  Так точно J

 

Катерина Горішня: Андрію, що було і є цікавого в сфері підбору персоналу для Вас? Особливо до АТО, тому що ми ще порозмовляємо про зміни після АТО.

 

Андрій Солдатов: Для мене рекрутинг - конкретний РЕЗУЛЬТАТ моєї праці. Тобто це робота не процесна, а робота на результат. У мене є бажання бачити плоди своєї праці.

У рекрутингу результатом є знайти конкретного спеціаліста, влаштувати його на роботу. Або ж знайти спеціаліста для якоїсь компанії. Це не тільки зароблені гроші, а й певне задоволення. Досягнувши поставленої мети, я відчуваю, що приношу користь суспільству.

Ось що мною рухало. Така внутрішня мотивація.

 

Катерина Горішня: Розкажіть, будь ласка, як Ви пішли в АТО. Як це відбулося?

 

Андрій Солдатов: Все було просто, стандартно. Я був мобілізований під час 4-ї хвилі мобілізації. Я, чесно кажучи, відчував, що мене призовуть, тому що я проходив медогляд в 2014-му році. Тобто, я був морально готовий до того, що я попаду в армію.

Було бажання взяти активну участь в тій ситуації, що склалася. На той час я не знав, в якій саме формі, але зорі так зійшлися, що я був мобілізований і потрапив в АТО.

 

От буває так в житті, що щось таке треба зробити, щоб потім на старості років про це пам’ятати. Щоб було задоволення не стільки ситуативне, наприклад, як в бізнесі - закрити вакансію, а щоб було відчуття задоволення на все життя. Тобто я живу не для того, щоб жити, а для того, щоб щось  зробити, внести свою частку.

 

Катерина Горішня: Це звучить як глобальний сенс власного життя, усвідомлення себе і пошук власного сенсу буття. Андрію,  Ви сказали, що робота в сфері рекрутингу в цивільному житті задовільняла вас. А хотілося щось більше і набагато більше…

 

Андрій Солдатов: Так, хотілося чогось глобального. Знаєте, людина шукає в житті відповідь на питання, ДЛЯ ЧОГО ми живемо… А, можливо, те, для чого ми живемо, тут поруч, і не потрібно в небесах літати. А ми просто його не бачимо…

Я щасливий, що знайшов те, для чого я живу на цій землі.

 

Катерина Горішня: Скажіть, будь ласка, Андрію, Ваш власний сенс життя  Ви знайшли перебуваючи в АТО?

 

Андрій Солдатов: Я вважаю, що те, що було до АТО також мало певний сенс, значення. Коли я влаштовував людей на роботу закордон, вони отримували гарну зарплатню і могли підтримувати власні родини. Це також приносило задоволення, ти і сам працюєш, і приносиш благо суспільству.

 

Катерина Горішня: Андрію, скажіть, будь ласка, як Вас змінила участь в АТО?

 

Андрій Солдатов: В АТО не отримав навичок, які можна застосувати у мирному житті. Я повернувся в ту ж саму сферу, в якій працював до мобілізації. Але після АТО я дивлюся на все трішки іншими очима.

 

Катерина Горішня: Йде мова про зміну цінностей?

 

Андрій Солдатов: Переоцінка цінностей. Так.

Абсолютна більшість людей, як Ви розумієте, не була в АТО і не брала ніякої участі в Майдані. Все ж таки меншість бере участь в якихось активних діях. Тому, повернувшись, побачив, що життя продовжується.

Глобально в головах людей нічого не змінилося. Я говорю про тих людей, з якими я стикався. Не буду говорити про всіх. Я буду говорити про офісний персонал, сферу «білих комірців». Вони як жили, так і живуть…

Для прикладу розкажу конкретну ситуацію. Буквально через два тижні після повернення я пішов на співбесіду в нову для мене рекрутингову компанію, і другим чи третім питанням було, чи я володію російською мовою. У мене був просто шок! Тобто сидять навпроти мене дві дівчини, в принципі, адекватні, розумні, і питання, ніби логічне, бо компанія є  іноземною  і по структурі своїй підпорядковується  Москві. І, виходить, що я розглядаю варіант роботи з умовою підпорядкування якомусь росіянинові в Москві.

От якийсь у нас гібрид: ніби йде війна, людина приходить з війни, намагається влаштуватися на роботу, а в неї питають, чи вона володіє мовою країни, яка проти нас воює.

 

Катерина Горішня: Я зрозуміла, що це було для Вас вражаюче.

 

Андрій Солдатов: Мені сказали, що я надто категоричний. В оголошеннях про роботу часто звучить слово «гнучкий». Англійське слово дуже круто звучить – flexible. Але таке враження, що йде мова про яких можна гнути, нагинати, як хочеш, і вони будуть «ніким», кріпаками. В тій ситуації треба було прогнутися, піти назустріч.

В комерційному секторі це називається «відповідати корпоративній культурі».

Зараз я вже спокійніше до цього ставлюся, але на той момент це був просто шок… Я з ними не дуже добре розпрощався, холодно, можна сказати…

 

Катерина Горішня: Але з достоїнством!

 

Андрій Солдатов: Намагався…

 

Катерина Горішня: Знаючи Вас, можна так сказати.

Тобто, виявляється, що протягом часу, що Ви були в АТО, Ваші цінності змінилися і стали більш соціально орієнтованими. Чи як? Що відбулося? Як би Ви відреагували на цю ситуацію ДО АТО?

 

Андрій Солдатов: Я б і до АТО не мав би бажання потрапити в таку ситуацію, але після АТО це несприйняття виросло в рази. Якщо раніше такий варіант роботи я міг би розглядати, то після АТО це стало нереальним. Це б означало перекреслити все те, заради чого я боровся.

 

Катерина Горішня: Андрію, розкажіть, будь ласка, як Ви відчули покликання працювати в напрямку працевлаштування ветеранів, саме в проекті «Воїну – гідна праця»?

 

Андрій Солдатов: Після повернення з АТО я повернувся в комерційну сферу, але чесно Вам скажу, що там не прижився. Зрозумів, що я змінився, і ситуація змінилася, і мені з тими людьми було некомфортно. Я не хочу казати, що вони хороші, чи погані… Можливо, просто ІНШІ.

У мене з’явилися нові цінності. Я почав ШУКАТИ СЕБЕ, як повернутися до тієї соціальної складової, про яку я вже говорив. Соціальна складова плюс конкретна допомога людям. І не просто людям, а тим, хто є близькими мені по духу.

Все було дуже просто: я знайшов оголошення в Інтернеті, що проект «Воїну – гідна праця» має вакансію HR-консультанта. І це оголошення було написане якраз для мене, і я відправив своє резюме.

 

Катерина Горішня: Ви знайшли СВОЄ оголошення, потрапили в наш проект як ветеран АТО, кваліфікований HR-консультант. Все зійшлося. Ваш пазл знайшов саме те місце, де він мав бути, де Вас чекали (посміхається). Дійсно,  наша організація шукала HR-консультанта і ми думали, що було б дуже добре, якби це був ветеран АТО, тим більше такий кваліфікований. Тому Ви – справжня знахідка для нас. Ми дуже радіємо, що Ви з нами, Андрію.

 

Андрій Солдатов: Радий це чути.

 

Катерина Горішня: І сьогодні ми разом допомагаємо ветеранам АТО.

Андрію, що б Ви порадили учасникам АТО, які повертаються зараз з війни, які, можливо, частково втратили кваліфікацію через поранення, з одного боку, а з іншого боку – певну довіру до людей?

 

Андрій Солдатов: Дуже важко щось радити, але я спробую…

Мабуть, ШУКАТИ СЕБЕ і шукати спілкування. Перш за все не забувати спілкування зі своїми товаришами. Тому що спілкування - це дуже важливо, це - підтримка. А також шукати такі організації, в яких працює багато ветеранів АТО, щоб бути ближче до них. Можливо, працювати в тих структурах, які є лояльними до ветеранів АТО.

Головна порада – пам’ятати ХТО МИ Є і не йти працювати в ті структури, які не є лояльними до України. Таких структур в нашій країні досить багато. Інакше це буде зрада самому собі…

Важливо спокійніше ставитися до того, що є… Тому що ТУТ все по-іншому, ніж ТАМ. Знайти самого себе!

Якщо є бажання, а можливості працювати за своїм попереднім фахом немає, то намагатися знайти СВІЙ фах. Хочеться допомагати людям знайти не просто роботу, а конкретну професію, можливо, після навчання, перекваліфікації.

 

Катерина Горішня: Це ніби вступити в нове життя – нове навчання, нова професія, з новими цінностями, з гідністю, з повагою до власного досвіду, який отримав в АТО, з повагою до самого себе.

 

Андрій Солдатов: Гідність – це дуже влучне слово. Це Ви правильно сказали.

 

Катерина Горішня: Андрію, от Ви вже певний час працюєте в проекті «Воїну – гідна праця». Скажіть, будь ласка, як Ви себе почуваєте в нашій команді, яка на 90% сформувалася із волонтерів?

 

Андрій Солдатов: Добре, я радий що приєднався до цього важливого проекту. Можу сказати, що я відчуваю себе на своєму місці.

 

Катерина Горішня: Андрію, мені особисто було дуже приємно було познайомитися з Вами. Ви власною поведінкою і діяльністю  випромінюєте  гідність і повагу, на яку заслуговує кожен ветеран. І це дуже приємно. Приємно з Вами співпрацювати, бо Ви дійсно крутий HR-консультант.

 

Андрій Солдатов: Я звертаюсь до хлопців, ветеранів АТО з усіх куточків України, котрі не можуть знайти роботу в силу різних причин: пишіть та телефонуйте до нас, в проект «Воїну – гідна праця». Ми будемо намагатися Вам допомогти.

Я не можу обіцяти, що ми знайдемо роботу кожному. Давати такі обіцянки було б неправильно… Але ми будемо робити все можливе, щоб знайти.

Хтось може сам роботу знайти, а комусь потрібна підтримка. Можливо, комусь потрібне навчання або просто порада, проста підказка, яка полегшить життя. Тому з кожною людиною ми працюємо індивідуально, дізнаємося про його потреби та вподобання і знайти те, що потрібно. Ми завжди раді Вам!

 

Катерина Горішня: Щиро дякую Вам за бесіду.

 

Телефони проекту «Воїну – гідна праця»:

063-802-61-51, 050-035-04-89, 098-889-03-77.

 

Сторінка в фб - https://www.facebook.com/jobsoldiers/


___________________________________________

АвторSvitlana Domanchukкопірайтер, засновниця інтернет-ресурсу "Життя після АТО"



Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Працевлаштування ветеранів | Навчання та перекваліфікація

Позначки: адаптація після війни | вакансії | працевлаштування ветеранів

На цю ж тему

10.11.2021 УВАГА! Новий безкоштовний курс для ветеранів 'Курс Молодого ІТ-бійця'. Термін подачі заявки - до 17 листопада

5.11.2021 Увійти в ІТ - Курс від Veteranius 'Кібергерої'

7.09.2021 Безкоштовне навчання для ветеранів за програмою «Кіберзахисники» - Оголошено набір

27.08.2021 Курси професійної перепідготовки 'ВЛАСНА СПРАВА' для військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин

25.08.2021 Увага! Для учасників АТО та їхніх родин, волонтерів Veteranius проводить набір на БЕЗКОШТОВНИЙ курс "Вступ до мереж" (CCNAv7 (ITN))

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.