23.07.2020
4131

Завантажте собі Робочий зошит «Програма самоуправління для військового»


Колишні учасники АТО, а також фахівці та волонтери, котрі працюють з демобілізованими бійцями уже найближчим часом отримають примірники Робочого зошита «Програма самоуправління для військового».

Дана методичка, що розроблена у співпраці українських та американських психологів допомагатиме колишнім бійцям долати наслідки посттравматичного стресового розладу повертаючи солдат від жахів війни до нормального мирного життя.

Керував розробкою методички Френк П’юселік, доктор психології, один із трьох співзасновників нейролінгвістичного програмування, кодування психіки. НЛП (від англ. Neuro-linguisticprogramming) — напряму психотерапії та практичній психології, який вивчає закономірності суб’єктивного досвіду людей через розкриття механізмів та способів моделювання поведінки і передачі виявлених моделей іншим людям.

«Методика представлена в Робочому зошиті довела свою успішність при роботі із учасниками вісьмох збройних конфліктів різних років та в різних країнах. Вона передбачає роботу не лише з ветеранами, але й членами їх родин та оточуючими», — зазначив Микола Вовченко. До української ментальності Робочий зошит було адаптовано спеціалістами Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України та радником Президента України з гуманітарних питань Ольгою Богомолець.

За словами державного та громадського діяча актуальність роботи була посилена зростаючою кількістю демобілізованих українських військовослужбовців та нагальною потребою у проведенні заходів психологічної реабілітації, адаптації їх до життя поза зоною бойових дій. «За даними психіатричної служби Міністерства оборони України, за весь період проведення АТО, у зв’язку з наявністю порушень психічної діяльності, було проліковано 5500 військовослужбовців, 35% військовослужбовців було комісовано з приводу психічних розладів, близько 800 військовослужбовців страждає на посттравматичний стресовий розлад, — зазначила Ольга Богомолець.

Метою даного проекту є охоплення усього контингенту демобілізованих військовослужбовців. Задля цього ми безкоштовно передаємо перші 12 тисяч примірників, а також макети брошури в кожну облдержадміністрацію для подальшого поширення серед військових та фахівців, що працюють із ними».

«З поверненням хлопців додому війна для них не закінчується — вона триває в їх головах, їх душах. Дуже важко бачити на вулицях українських міст покалічених хлопців, котрі повернулися із АТО», — відзначив Олександр Головня, керівник компанії, що профінансувала перший тираж Робочого зошита. Він розповів, що завдання «Програми самоуправління для військових» полягає у кваліфікованому супровіді та підтримці військовослужбовця у процесі адаптації до життя поза зоною бойових дій.

Цільова аудиторія, на яку розраховане видання, — військовослужбовці, яких було демобілізовано та спеціалісти, що працюють із ними, в тому числі психологи, психотерапевти, соціальні працівники, наркологи, психіатри, лікарі інших спеціальностей та члени родин демобілізованого військового.

Представники громадських та ветеранських організацій, в які самоорганізувалися колишні учасники АТО також активно підтримали створення подібної методички. Зокрема, Дмитро Примаченко, який на брифінгу представляв Київську міську спілку ветеранів АТО відзначив, що «ми знаходимося на вірному шляху, і однозначно це працює на даному етапі. В Україні мабуть немає ідеального шляху до вирішення проблеми з якою зіткнулися ветерани, але чим більше буде таких проектів, тим краще буде для усього суспільства».

Сьогодні кожен охочий може завантажити електронну версію Робочого зошита перейшовши за посиланням http://bogomolets.com/images/metodichka_final_variant.pdf

Також Ольга Богомолець повідомила, що до співпраці запрошуються усі організації та люди, котрі виявлять бажання стати партнерами проекту та допомагатимуть у виданні та розповсюдженні наступних тиражів Робочого зошита. Пропозиції щодо своєї участі необхідно надіслати на е-mail: info@bogomolets.com.

Прес-служба Президента України

Джерело: Міністерство оборони України

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Техніки самодопомоги

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

21.07.2020 Болі у спині військового. Консультує лікар-невролог

23.06.2020 Вправа "5-4-3-2-1": техніка заземлення для зменшення стресу і тривоги

20.06.2020 Після повернення з війни потрібно повертатися і до мирного життя... Завантажте книгу «Батьки повертаються з війни»

28.10.2018 Вправи для релаксації та нормалізації самопочуття

28.10.2018 Групова підтримка укріплює психіку

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.